Lenovo kupuje od Googlu Motorolu

Divize Motorola Mobility bude k mání za 2,91 miliardy USD, tedy přibližně za pětinu ceny, kterou Google za Motorolu zaplatil v roce 2012. Google se nyní zbavuje své mobilní divize, která vznikla po akvizici firmy Motorola a za kterou původně zaplatil 12,5 miliardy dolarů. Motorole se pod křídly Googlu příliš nedařilo a za poslední čtvrtletí vygenerovala ztrátu skoro čtvrt miliardy dolarů.

Prodej za pětinu nákupní ceny nevypadá na příliš úspěšný obchod, i když Google si ponechá většinu patentů, které s Motorolou původně získal, a také nové patentové přihlášky – i ty, které jsou zatím v řízení. Lenovo získá brand Motorola Mobility, dále portfolio ochranných známek a také okolo 2000 patentů. Na využítí ostatního intelektuálního vlastnictví, které si Google ponechá, získá Lenovo licenci.

Lenovu se zatím v segmentu mobilních telefonu velmi dařilo v domovské Číně a v některých dalších asijských zemích. Zavedená značka Motorola by mohla firmě pomoci při expanzi na západních trzích a především v Evropě. Expanze firmy je záviděníhodná, před nedávnem koupila od IBM divizi serverů typu x86.

Zdroj: CIO Business World