Nová LTS edice Ubuntu myslí i na firemní uživatele

Nová verze Ubuntu linuxu s dlouhodobou podporou ze zaměřuje na větší podporu cloudových technologií. Je také první LTS edicí s podporou 64bitových procesorů ARM a Power. Přestože je o open-source, myslí i na firemní uživatele. Důkazem toho je i to, že se postupně objevily edice s označením LTS (long-term support), který mají delší dobu podpory, aktuálně je to již 5 let. Není také omezena jen na desktopové uživatele, ale má varianty pro servery (varianty Server, Cloud a Core) a mobilní uživatele (varianty Phone a Tablet).

Nová verze 14.04 LTS nese kódové označení Trusty Tahr (věrný kozel) a mezi jinými novinkami přináší větší podporu cloudových technologií, především technologie OpenStack, ve které spolupracuje s dalšími předními výrobci. Verze 14.04 je také první LTS edicí, která podporuje 64bitové procesory ARM a POWER.

Komu se nelíbí poměrně specifické pracovní prostředí Unity, může sáhnout po jiné variantě, která nainstaluje jako výchozí alternativní desktop, například o KDE (varianta Kubuntu) nebo na systémové prostředky úspornější XFCE (Xubuntu) nebo přímo spartánské LXDE (Lubuntu). Jsou i distribuční varianty zaměřené na školství (Edubuntu) nebo multimédia (Ubuntu Studio). Ne všechny však udržují stejný pětiletý cyklus podprory u LTS verzí.