Počítačová bezpečnost: chybí dostatek odborníků

Podle odborníků na lidské zdroje poptávka po bezpečnostních expertech zatím nedosahuje počtu volných míst pro programátory, z hlediska pracovního uplatnění jde ale o perspektivní obor. Řádově jde momentálně o tisíce chybějících expertů. Bezpečnostní experti citelně začínají chybět ve státní správě, odkud zkušené odborníky přetahuje soukromá sféra, nedostatek se ale začíná projevovat i ve firmách.

„Odborníci na počítačovou bezpečnost se musejí průběžně a dlouhodobě vzdělávat, jinak ztrácejí schopnost držet krok s hackery,“ říká Jan Dvořák, výkonný ředitel Počítačové školy Gopas a dodává: „Nedostatek expertů v této oblasti se začíná projevovat negativně – část z nich rezignuje na vzdělávání z časových důvodů, část hřeší na situaci na trhu, což je znepokojivé a do budoucnosti to může působit jako časovaná bomba.“

I když firmám Zákon o kybernetické bezpečnosti ukládá povinnost chránit své systémy, většina z nich řeší bezpečnost až ve chvíli, kdy dojde k problému. Podle Dvořáka Firmy raději investují do podpory prodeje a dalších systémů, které přinášejí viditelný efekt, už ale nedomýšlejí, že prevence je stojí méně než následky kybernetického útoku. Celosvětově řeší problém kybernetické bezpečnosti méně než třetina firem.