IDN názvy v CZ-doméně zatím nebudou

Podle průzkumu, který si nechá správce CZ-domény CZ-NIC dělat každé dva roky, je u jednotlivců zatím jen menšinový zájem o IDN názvy domén. Organizace mají zájem o názvy s háčky a čárkami ještě menší.

Zájem o IDN v ČR - jednotlivci 2012

Zájem o IDN 2012

Uživatelé se obávají nepřehlednosti, organizace cybersquattingu a zvýšené nároky na registraci doménových jmen. Již teď firmy registrují doménová jména ve více variantách, u víceslovných třeba bez pomlčky a s pomlčkou. Po přijetí normy IDN (Internationalized Domain Names) by se počty kombinací ještě zvýšily o kombinace s diakritikou a bez diakritiky.

A to ještě existuje možnost záměny podobných znaků z různých znakových sad (třeba malé „o“ v latince a azbuce a k tomu ještě řecké „omikron“. Bylo by tak třeba možné registrovat google.cz jako g-omikron-omikron-gle.cz a v adresním řádku by nebyl patrný rozdíl. To by představovalo i bezpečnostní rizika, kterým musí domény ve jmenném prostoru IDN čelit.

Jinak je CZ-doména na IDN připravena, jak ostatně CZ-NIC demonstroval na zřízení domény http://háčkyčárky.cz, ovšem zatím není tato možnost otevřena veřejnosti.