Malware MiniDuke zaútočil na počítače vládních institucí ve 20 zemích

Nebezpečný spionážní virus MiniDuke napadl počítače ve 20 zemích, nevyhnul se ani Česku, ani úřadům NATO. Naštěstí neodcizil ale žádná tajná data, a to ani u nás ani v NATO. Bezpečnostní firma Kaspersky Lab informovala o tomto útoku hackerů na vládní instituce již včera.

MiniDuke využil bezpečnostní chyby v prohlížeči PDF souborů – Adobe Reader. Z napadených počítačů odesílal informace uložené na disku uživatele a monitoroval činnost uživatele. Podle analytiků Kaspersky Lab se jednalo o „geopolitické informace“. Cíl ani zdroj útoku není znám, pravděpodobně za vypuštěním viru stojí zločinecké podsvětí. Útok obsahoval prvky sociálního inženýrství, neboť byl realizován cíleným zasíláním mailů se závadnými PDF soubory a s výzvou k jejich otevření. Rozesílané maily i přílohy vypadaly důvěryhodně, proto byl útok tak účinný.

Závadného softwaru stále přibývá, jen bezpečnostní firma Kaspersky Lab identifikuje každý den v síti svých zákazníků asi dvěstě tisíc virových nákaz. To ukazuje na to, že se šíření a využívání zmalwaru posunulo na průmyslovou úroveň. Trend přitom směřuje směrem k vyššímu zneužívání mobilních zařízení, která jsou zranitelnější.

Hlavním prvkem bezpečnostní politiky je pravidelná aktualizace softwaru záplatami. Naprostá většina současných hrozeb je založena na exploitech bezpečnostních děr v běžných uživatelských programech, jen menší část je zaměřena na chyby v samotných operačních systémech. Mezi nejvíce zneužívané aplikace patří Java, Adobe Reader, VLC Media Player a Internet Explorer. Důležitost pravidelné aktualizace podtrhuje i to, že proti malwaru MiniDuke jsou účinné záplaty, které vydalo Adobe několik dnů před hackerským útokem.